blog o studijním pobytu v rámci programu Erasmus

středa 29. června 2011

Přijetí na EILC

Vedle samotného studijního pobytu existuje pro studenty také možnost intenzivního jazykového kurzu (v případě Finska se jedná nečekaně o finštinu) v délce trvání 3 týdnů. Oficiálně se tento kurz skrývá pod zkratkou EILC (Erasmus Intensive Language Course). Každý jistě chápe, že jazyk se během tří týdnů nikdo nenaučí, ale v kurzu jde především o to, naučit se základy, také potkat nové lidi a rozmluvit se v angličtině. Navíc v případě, že kurz absolvujete ve stejném městě, jako budoucí studijní pobyt, odpadají starosti s ubytováním, které už je stejně zajištěné a zaplacené na celý měsíc. A nakonec také na EILC je poskytován grant ve stejné výši, jako na klasický studijní pobyt.

Veškeré záležitosti ohledně EILC se vyřizují výhradně elektronicky. Někdy v dubnu zveřejní pořádající organizace seznam kurzů. V případě Finska se jedná o organizaci CIMO a seznam kurzů pro rok 2011 byl zvěřejněn na tomto odkazu. Příští rok to může být ale úplně někde jinde, takže pozor. V Tampere byly letos celkem 2 školy, které nabízely EILC, a to University of Tampere (UTA) a Tampere University of Applied Sciences (TAMK). Takže jsem vyplnil elektronickou přihlášku, ve které jsem jako první a druhou volbu uvedl obě zmíněné univerzity a odeslal jsem formulář koordinátorce Erasmus na domácí škole. Součástí byl i motivační dopis, i když dopis je v tomto případě dost nevhodné slovo, stačily mi asi 3 řádky...

Dále mi nezbývalo než čekat, jak moje žádost dopadne. Spolu se mnou se na EILC hlásil také kolega, který se mnou jede do Tampere. Začátkem června nám oběma přišel e-mail, ve kterém nám bylo oznámeno, že jsme přijati. Následovala ještě série potvrzovacích e-mailů (potvrzení o přijetí potvrzení atp.), ona komunikace e-mailem je sice rychlá a pohodlná, ale občas se nějaká důležitá zpráva může zatoulat do spamu. Teprve pak jsme si mohli koupit letenky, jejichž cena šla mezitím prudce vzhůru, a tak nezbývá než doufat, že nám za to bude EILC stát. Dostat se na kurz totiž není tak lehké, jak by se na první pohled zdálo. Letos se hlásilo téměř 500 uchazečů a brali asi polovinu z nich. Nějvětší zájem o kurz měli Němci, Španělé a na třetím místě Češi :-)

A ještě na závěr pár slov o UTA. Jedná se o nejstarší univerzitu v Tampere, na které je celkem 9 fakult (například medicína a řada humanitních oborů). Její kampus leží v centru města (narozdíl od TUT), a tak to budu mít ze svých kolejí celkem daleko... rozhodně pořídím buď měsíční jízdenku na MHD a nebo kolo.

Žádné komentáře:

Okomentovat